Lasagne alla Bolognese

Lasagne alla Bolognese

Laat je dit weekend verleiden door de klassieke Italiaanse charme van de Lasagne alla Bolognese. De perfecte balans tussen zelfgemaakte verse pasta, rijke Bolognese ragu, zijdezachte bechamelsaus, afgewerkt met een royale laag Grana Padano. Elke laag onthult een nieuw niveau van culinair genot, waardoor deze lasagne een feest is voor zowel het oog als het gehemelte.

Ingrediënten

Voor de pasta

  • 200gr griesmeel
  • 200gr bloem
  • 4 eieren
  • zout
  • olijfolie

Voor de Bolognese ragu

  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 250/300gr rundergehakt
  • 3 varkenssaucijsjes
  • 1EL Italiaanse kruiden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1TL tomatenpuree
  • 2 blikken gepelde tomaten (+die twee blikken met water)
  • Optioneel: 1 glas wijn

Voor de Bechamelsaus

  • 50gr boter
  • 50gr bloem
  • 500ML melk
  • Nootmuskaat
  • Zout & peper

Bereiding

Voor de Bolognese ragu

  1. Snijd de ui, wortel en bleekselderij in kleine blokjes.
  2. Verhit een beetje olijfolie in een grote pan en bak daarin eerst de rundergehakt en het vlees uit de varkenssaucijs aan.
  3. Schep eventueel een beetje van het vrijgekomen vocht in een bakje (niet weggooien!) om de maillard reactie tegemoet te komen.
  4. Voeg de groenten toe en bak even goed mee.
  5. Voeg de kruiden toe en meng goed.
  6. Voeg als laatste de fijn gesneden knoflook toe en de tomatenpuree.
  7. Optioneel: Blus met de wijn.
  8. Voeg nu de gepelde tomaten toe en twee keer die blikken gevuld met water.
  9. Voeg ook het vocht dat je eerder in een bakje gedaan hebt weer toe.
  10. Laat op laag vuur minimaal 3 uur pruttelen.

Voor de bechamelsaus

  1. Smelt de boter in een pan en laat niet bruin worden.
  2. Voeg de bloem toe en bak even goed mee zodat de rauwe smaak ervan af gaat.
  3. Voeg nu de melk toe en laat het geheel samenkomen.
  4. Zodra de consistentie bereikt is voeg je nootmuskaat, zout en peper naar smaak toe.

Voor de pasta:

  1. Meng bloem, eieren, zout en olijfolie in een kom.
  2. Blijf kneden tot het deeg soepel is en niet meer zo plakkering
  3. Laat het deeg minimaal een half uur rusten.
  4. Rol het deeg uit voor de lasagnebladen, gebruik daarvoor de dunste stand van de pastamachine. 
  5. Begin met het stapelen in een ovenschaal: bechamelsaus, pasta, bechamelsaus, ragu, Grana Padano en herhaal.
  6. Eindig met een royale laag bechamelsaus en Grana Padano bovenop.
  7. Bak de lasagne in een voorverwarmde oven op 200C tot voor 30 tot 45min of tot hij goudbruin en borrelend is. Eet smakelijk!

Eet Smakelijk!

Tijd: 200 minuten

Porties: 8

Tags

Varkensvlees Rundvlees Pasta